Energielabel

energielabel wat is

Een energielabel van een woning geeft inzicht in hoe duurzaam een woning is. Het energielabel geeft doormiddel van een letter uitdrukking in de mate van duurzaamheid. Energielabels lopen van A t/m G en hierbij is een energielabel A++++ het meest duurzame. Een energielabel wordt altijd vastgesteld door een externe partij en geeft woningeigenaren en potentiële kopers inzicht in de objectieve duurzaamheid van een woning. Sinds 1 januari 2022 is het bij de verkoop van een woning verplicht om een energielabel te hebben.

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Een energielabel wordt bepaald op basis van de energieprestaties van een woning. Afhankelijk van hoeveel zuiniger een woning nog kan worden wordt dit bepaald. Hierbij wordt o.a. gekeken naar de isolatiematerialen die in de muren en het dak gebruikt worden. Maar denk ook aan energiebesparende maatregelen zoals dubbel glas of een warmtepomp. Naast het verminderen van verbruik helpt het opwekken van energie ook. Het plaatsen van zonnepanelen heeft een positieve impact op je energielabel. Bij de beoordeling van woningen wordt gekeken naar streefwaarden voor gevel, dak, vloer en raam isolatie. Een energielabel is 10 jaar geldig.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht wanneer je een woning wilt verkopen of verhuren. Het is verplicht om aan de toekomstige eigenaar een definitief energielabel beschikbaar te stellen. Daarnaast is het verplicht om het energielabel in de advertentie op Funda te vermelden. Er zijn enkele situaties waarin een energielabel niet verplicht is: dit geldt o.a. voor gebouwen die gesloopt gaan worden, kerken, monumentale panden, fabriekshallen en bijvoorbeeld gebouwen die slechts twee jaar in gebruik zijn zoals noodlokalen. De volledige lijst met uitzonderingen is hier te vinden.

Wat is een voorlopig energielabel?

Een voorlopig energielabel is een (gedateerde) inschatting van de energiezuinigheid van een woning. In 2015 heeft elke woning in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen. Dit energielabel is bepaald op basis van gegevens die de overheid tot haar beschikking had. Je kan hierbij denken aan het type woning, de oppervlakte en wanneer het gebouwd is. De huidige rekenmethodes zijn veel strenger. Let daarom altijd op wanneer een voorlopig energielabel gecommuniceerd wordt en vraag door naar het definitieve energielabel.

Hoe kan je een energielabel aanvragen?

Je kan een energielabel aanvragen bij een onafhankelijke energieadviseur. Deze gespecialiseerde bedrijven hebben de taak om een objectieve vaststelling te maken van de duurzaamheid van jouw woning. De opname van de woning duurt minder dan twee uur en de inspecteur komt daadwerkelijk langs in jouw woning. Indien je aanpassingen doet om je woning te verduurzamen is het belangrijk dat je de rekeningen goed bewaard. Alle documentatie is handig voor de energieadviseur om tot zijn oordeel te kunnen komen. Zorg dus dat je altijd een factuur hebt met daarop het adres, de bouwkavel, datum van uitvoering, het merk en het type van het product of aanpassing die aan de woning gedaan is. Daarnaast is het handig om bouwtekeningen te hebben en zoveel mogelijk details over de verduurzamingsmaatregelen. Denk hierbij aan de isolatie dikte, type glas of facturen van zonnepanelen of WTW systeem.