Ontdek alle mogelijkheden

Beleggingspanden Financieren

Een beleggingspand financieren kan een mooie manier zijn om je eigen vermogen als hefboom in te zetten. Immers, investeren in vastgoed met enkel eigen vermogen kan dan wel een veilig gevoel geven, wanneer je écht stappen wilt zetten in het vastgoed, dan zijn er verschillende mogelijkheden om vreemd vermogen in te zetten voor jouw plannen. Hieronder zetten we de meest voorkomende vormen van financiering op een rij.

Verhuurhypotheken

Beleggingspand Financieren

Er zijn verschillende manieren om een beleggingspand te financieren. We zullen de vier meest voorkomende opties bespreken: eigen vermogen, hypotheek, crowdfunding en leningen.

Eigen vermogen

Één van de manieren om een beleggingspand te financieren is door het gebruik van je eigen vermogen. Dit betekent dat je het pand volledig met eigen middelen aanschaft. Dit kan aantrekkelijk zijn als je al genoeg geld hebt om de aankoop te financieren en geen extra kosten wilt maken voor de financiering. Daarnaast is het risico zeer beperkt, omdat je geen geld hoeft te lenen en geen zekerheden hoeft te verschaffen.

Hypotheek

Een andere veelvoorkomende manier om een beleggingspand te financieren is door middel van een verhuurhypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek leent de bank of hypotheekverstrekker je het geld dat je nodig hebt om het pand te kopen. Ook dit geld moet je dan terugbetalen met rente over een vooraf bepaalde periode. Eigenlijk net zoals bij een gewone hypotheek op je woonhuis. Wél zijn de voorwaarden vaak iets anders, betaal je wat meer rente en moet je meer eigen vermogen inbrengen. De verhuurhypotheek is nog steeds één van de meest voorkomende financieringen voor beleggingspanden.

Crowdfunding

Een relatief nieuwe manier om een beleggingspand te financieren is door middel van crowdfunding. Bij crowdfunding wordt het benodigde geld bijeengebracht door een groep investeerders, die allemaal een klein deel van het totale bedrag investeren.

Crowdfunding kan aantrekkelijk zijn als je niet genoeg eigen vermogen hebt om het pand zelf te financieren en geen hypotheek wilt (of kunt) afsluiten. 

De kosten van crowdfunding zijn in de regel vaak wel wat hoger dan die van een verhuurhypotheek. 

Leningen

Een andere optie is het afsluiten van een (onderhandse) lening. Hierbij maak je onderling (zakelijke) afspraken over het te lenen bedrag, de rente, terugbetaling en eventuele zekerheden.

Zeker wanneer je beschikt over een netwerk met vermogenden, is dit een gangbare en zeer snelle manier van financieren. Hou er wel rekening mee dat investeerders vaak wel zekerheden willen en een hogere rente eisen dan bijvoorbeeld een bank. 

Welke optie is het beste?

Om te bepalen welke financieringsoptie het beste bij jouw situatie past, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een aantal belangrijke factoren zijn:

  • Je persoonlijke financiële situatie
  • De totale kosten van de financiering
  • Het risico dat je bereid bent te nemen
  • De looptijd van de financiering
  • Je netwerk 

Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende financieringsopties en de voor- en nadelen van elke optie te wegen voordat je een beslissing maakt. Je zit namelijk er in de regel vaak voor langere tijd aan vast. Heb je hulp nodig bij het financieren van jouw project of heb je vragen? Neem dan even contact met ons op!

Meer weten over het financieren van jouw beleggingspand(en)?