Overwaarde verzilveren

Meer financiële vrijheid door het verzilveren van uw overwaarde

Heeft uw woning overwaarde en wilt u dit geld verzilveren? Dat kan in veel gevallen! Misschien wilt u het geld ‘uit de stenen halen’ voor een grote uitgave of aanvulling op uw pensioen. 

Wat uw reden ook is, er zijn verschillende manieren om de overwaarde op uw woning te verzilveren. Op deze pagina leggen we u meer uit over de mogelijkheden.

Wilt u weten hoeveel overwaarde uw woning heeft? Doe dan de gratis overwaardescan:

Overwaarde verzilveren

Wat is overwaarde precies?

Overwaarde is het verschil tussen de werkelijke (markt)waarde van uw woning en de resterende hypotheekschuld die hier op rust. Dit laat zich het makkelijkste uitleggen door de afbeelding hiernaast.

Wanneer u overwaarde heeft, is de waarde van uw woning dus hoger dan de hypotheek die u nog heeft open staan. Dit kan komen doordat u al een gedeelte van uw hypotheek heeft afgelost, maar bijvoorbeeld ook doordat de waarde van uw woning door de jaren heen is toegenomen. 

Overwaarde is een ‘virtuele’ waarde; het zit immers vast in uw woning. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om deze overwaarde te verzilveren. 

 

Overwaarde woning
Huis verkopen en terughuren voordelen

Hoe overwaarde verzilveren?

Om de overwaarde te verzilveren heeft u grofweg drie opties:

  1. U neemt een extra hypotheek op uw woning.
  2. U gaat uw woning verkopen en terughuren.
  3. U verkoopt uw woning en gaat een andere, goedkopere woning kopen of u gaat naar een huurwoning.
Welke optie het beste bij u past, hangt natuurlijk af van uw wensen. Wanneer u wilt blijven woning in uw huidige woning, zijn optie 1 en 2 het meest voor de hand liggend.

Veelgestelde vragen

Overwaarde verzilveren houdt in dat je het verschil tussen de huidige marktwaarde van je woning en de resterende hypotheekschuld omzet in liquide middelen. Dit kan door het afsluiten van een nieuwe hypotheek of door de verkoop van je woning.

Het verzilveren van overwaarde is vooral interessant voor huiseigenaren die een aanzienlijk deel van hun hypotheek hebben afgelost en/of wiens woning in waarde is gestegen, en die over extra geld willen beschikken.

Ja, dat kan door het afsluiten van een extra hypotheek of wanneer u kiest voor het verkopen en terughuren van uw woning. 

Ja, er kunnen fiscale implicaties zijn, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is belangrijk om hierover advies in te winnen bij een fiscaal adviseur. 

Ja dat mag u helemaal zelf weten! U kunt ervoor kiezen om uw woning te verbouwen, een tweede woning aan te schaffen of zelfs een auto of boot voor te kopen.

Denk echter wel goed na over uw situatie en laat u indien mogelijk voorlichten door een financieel expert.

Het proces kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de gekozen methode en, indien u heeft gekozen voor een extra hypotheek, de snelheid van de hypotheekverstrekker.

Wilt u uw overwaarde verzilveren?