Financiering van beleggingen in vastgoed

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een speciale hypotheekvorm die bedoeld is voor de financiering van beleggingspanden. Deze hypotheekvorm lijkt veel op een gewone hypotheek, maar kent toch een aantal belangrijke verschillen. Eigenlijk wordt de term verkeerd gebruikt en is het een zogenaamde verhuurhypotheek.

In dit artikel leren we je meer over de eigenschappen van deze hypotheekvorm en alle mogelijkheden.

Beleggingshypotheek

Wat is een beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek is een specifieke vorm van hypotheek waarbij je een deel van het geld dat je leent belegt in een beleggingspand. De waarde van dit pand dient als onderpand (hypotheek) op deze financiering. Belangrijk verschil met een gewone hypotheek is dat de woning niet door de afnemer zelf wordt bewoond en het vastgoed echt als een belegging wordt gezien. Daarnaast is de rente niet fiscaal aftrekbaar in box 1.

De beleggingshypotheek is erop gericht dat je de rente en aflossing betaalt met de opbrengsten uit (meestal) verhuur van het pand.

Wat zijn de voordelen van een beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek kan verschillende voordelen bieden, zoals:

  1. Lagere maandlasten

Doordat je gedurende de looptijd van de hypotheek niet aflost op het geleende bedrag, zijn de maandlasten van een beleggingshypotheek doorgaans lager die van andere vormen van financieren zoals crowdfunding of een onderhandse lening.

  1. Fiscaal voordeel

In sommige gevallen kun je fiscaal voordeel behalen met een beleggingshypotheek. Dit hangt echter wel af van jouw specifieke situatie. Raadpleeg hiervoor altijd een financieel adviseur.

  1. Potentieel hoger rendement

Doordat een deel van je hypotheek wordt belegd, heb je de mogelijkheid om een hoger rendement te behalen op je eigen vermogen dan wanneer je alleen eigen geld gebruikt voor de financiering van je beleggingspand

Wat zijn de nadelen van een beleggingshypotheek?

Het is natuurlijk niet allemaal hosanna en er kleven ook een aantal nadelen/risico’s aan deze hypotheekvorm:

  1. Geen garantie op rendement

Bij een beleggingshypotheek is er geen garantie op een bepaald rendement. De waarde van beleggingen kan fluctueren en het is dus mogelijk dat de opbrengst van de beleggingsverzekering lager uitvalt dan verwacht. Je kunt te maken hebben met leegstand of (hoge) onderhoudskosten of andere onverwachte kosten. Daarnaast kan de waarde van het vastgoed ten tijde van de verkoop lager zijn dan op het moment van de aankoop.

Het alom bekende gezegde gaat hier zeker op:

In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie op de toekomst!

  1. Hoge kosten

Een beleggingshypotheek brengt natuurlijk kosten met zich mee, zoals administratiekosten, taxatiekosten, afsluitkosten etc.. Sommige hypotheekverstrekkers vereisen zelfs een periodieke taxatie. Al deze kosten drukken natuurlijk op het rendement. 

  1. Lager leenbedrag

In tegenstelling tot de hypotheek op je eigen woning, is het maximale leenbedrag bij een beleggingshypotheek vaak een stuk lager. Men spreekt van een zogenaamde Loan To Value (LTV), het percentage ten opzichte van de waarde van het pand dat je maximaal kunt lenen. Ga uit van maximaal 75% in het gunstigste geval.

Daarnaast gaat men er bij de waarde vaak uit van een vastgoedwaarde in verhuurde staat. Deze ligt ook lager dan de marktwaarde. Al met al zul je bij een beleggingshypotheek dus een flink stuk eigen vermogen in moeten brengen.

  1. Minder flexibel

Een beleggingshypotheek voor beleggingspanden is vaak minder flexibel dan een reguliere hypotheekvorm. Het is bijvoorbeeld minder makkelijk om extra af te lossen op de hypotheek of om tussentijds de hypotheekrente te wijzigen.

Ook is de rentevaste periode vaak korter dan bij een reguliere hypotheek. 

Is een beleggingshypotheek geschikt voor jou?

Of een beleggingshypotheek geschikt is voor jou, hangt af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke financiƫle situatie, risicobereidheid en toekomstplannen. Het is verstandig om je goed te laten informeren door een financieel adviseur voordat je een beslissing maakt. Een adviseur kan je helpen om inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen en welke vorm het beste bij jou past.

Meer weten over het financieren van jouw beleggingspand(en)?