Waarom Beleggen in Vastgoed?

Is beleggen in vastgoed nog interessant

Het is een vraag die we vaak krijgen en die we natuurlijk ook maar al te graag beantwoorden: Waarom beleggen in vastgoed? In dit artikel zetten we kort uiteen waarom beleggen in vastgoed interessant is en noemen we een aantal andere belangrijke aspecten waarbij je aan moet denken wanneer je wil gaan beleggen in vastgoed. Beleggen in vastgoed is één van de meest aantrekkelijke manieren om (extra) vermogen op te bouwen. Daarnaast heeft vastgoed als activa een enorme aantrekkingskracht omdat het één van de meest tastbare en zichtbare beleggingsvormen is. In dit artikel leggen we je uit waarom beleggen in vastgoed zeer interessant kan zijn.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Waarom beleggen in vastgoed interessant is.
  • Wat de unieke eigenschappen van vastgoedbeleggingen zijn.
  • Wat de nadelen zijn van beleggen in vastgoed.
  • Of beleggen in vastgoed nog interessant is in 2024.

Wat is beleggen in vastgoed?

Beleggen in vastgoed is al decennialang een veelgebruikte methode om vermogen op te bouwen en om beleggingsportefeuilles te diversifiëren. Of het nu gaat om het kopen van een tweede huis als belegging, het opknappen van huizen, het transformeren van vastgoedobjecten of het ontwikkelen van commercieel vastgoed, investeren in vastgoed blijft onverminderd populair en heeft een ongekende aantrekkingskracht. Veelal bestaat de gedachte dat vastgoed dé manier is om in de Quote 500 te komen. Maar dat is niet helemaal terecht. Veel mensen die daarin staan hebben hun geld op een andere manier verdiend en zijn dit geld later gaan beleggen in vastgoed.

Vastgoed blijft een enorme aantrekkingskracht hebben op beleggers en tegenwoordig wordt je overspoeld met tips en kennis van zelfbenoemde experts over het beleggen in vastgoed. Aan de andere kant zijn er ook mensen die zich afvragen of het met de maatregelen van Hugo de Jonge nog wel interessant is om te beleggen in vastgoed. Om de vraag simpel te beantwoorden: beleggen in vastgoed is zeker interessant, mits je goed weet wat je doet! Want beleggen in vastgoed is, in tegenstelling tot wat men vaak zegt, zeker niet voor iedereen weggelegd. In een ander artikel gaan we hier wat dieper op in. Nu kijken we vooral naar de voordelen, nadelen en andere belangrijke aspecten van beleggen in vastgoed en waarom het zo interessant is.

Voordelen beleggen in vastgoed

Laten we beginnen met een opsomming van de voordelen van beleggen in vastgoed en waarom het zo interessant is om te beleggen in vastgoed:

  • Solide waardestijging
  • Continue inkomstenbron uit verhuur
  • Bescherming tegen inflatie
  • Gebruik van het hefboomeffect
  • Fiscale voordelen
  • Tastbaar

Deze eigenschappen leggen we hieronder verder uit:

Solide waardestijging

Historisch gezien heeft vastgoed, zeker in Nederland, een consistente waardestijging doorgemaakt. Hoewel de markt cyclisch is en onderhevig aan fluctuaties, laat vastgoed op de lange termijn altijd een stijging zien. Doordat er een constante vraag is naar vastgoed en er nog steeds een groot woningtekort is op de Nederlandse markt, blijven de prijzen van vastgoed op lange termijn stijgen. Als eigenaar van vastgoed betekent dit dus ook, op de lange termijn, een robuust rendement.

Let hierbij op wel dat het welbekende cliché opgaat: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst!

prijsontwikkeling vastgoed nederland
Prijsontwikkeling woningmarkt Nederland. Bron: CBS.

Continue inkomstenbron uit verhuur

Een ander groot voordeel van beleggen in vastgoed en waarom dit zo aantrekkelijk is, is de mogelijkheid om een continue inkomstenbron te genereren uit de verhuur van het vastgoed. Deze inkomsten kunnen helpen de verhuurhypotheek (rente & aflossing), belastingen, onderhoud en andere kosten te dekken, met als doel uiteindelijk een mooie nettowinst daarbovenop.

Spaarrekeningen, depositio’s of obligaties keren in principe ook een maandelijkse rente uit, wat te vergelijken is met de huurinkomsten van vastgoed. Daarnaast zijn er aandelen of indexfondsen die periodiek dividend uitkeren. Er is echter één belangrijk verschil: de nominale waarde van deze beleggingen blijft altijd gelijk (m.u.v. aandelen/beleggingsfondsen).

Bescherming tegen inflatie

Vastgoed staat bekend als een investering die een relatief goede bescherming biedt tegen inflatie. Wanneer de inflatie stijgt, stijgen vastgoedprijzen en huurprijzen vaak ook. Dit betekent dat vastgoedbeleggers hun koopkracht kunnen behouden en beschermen. 

Gebruik van het hefboomeffect

In tegenstelling tot de meeste andere beleggingen, biedt vastgoed een unieke mogelijkheid om gebruik te maken van het hefboomeffect. Door de inzet van vreemd vermogen, kan het rendement op het eigen vermogen (flink) worden vergroot. Omdat vastgoed voor de meeste financiers een uitstekend onderpand is met een makkelijk vast te stellen waarde, is het eenvoudig om vastgoed te financieren. Hierdoor is het mogelijk om met een relatief laag eigen vermogen veel grotere objecten te kopen waardoor het rendement flink kan oplopen. In onze kennisbank hebben we het hefboomeffect verder uitgelegd.

Fiscale voordelen beleggen in Vastgoed

Zonder al te diep in te gaan op fiscaliteiten rondom beleggen in vastgoed, zijn er diverse fiscale voordelen voor vastgoedbeleggers. Zo zijn de kosten voor het beheer, onderhoud en hypotheekrente vaak aftrekbaar. Daarnaast kunnen schulden worden weggestreept tegenover de bezittingen, wat de belastingdruk per saldo verlaagd.

Voor particuliere beleggers heeft het Nederlandse belastingstelsel daarnaast nog een ander voordeel: vastgoedbeleggingen vallen namelijk in box 3, waarbij een veel lagere belastingdruk geldt dan over het reguliere inkomen uit arbeid in box 1. 

Let wel op: diverse regelingen staan aan de vooravond van (ingrijpende) veranderingen. Schakel altijd een fiscalist in voor het juiste advies in jouw situatie. 

Vastgoed is tastbaar

Een ander belangrijk punt om in vastgoed te investeren is omdat het een ‘tastbare asset’ is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, obligaties of een spaarrekening, is vastgoed tastbaar, zichtbaar en bruikbaar. Omdat het tastbaar is wordt vastgoed, net als bijvoorbeeld goud, gezien als een veilige haven. 

Bijkomend voordeel is dat vastgoed ook zichtbaar en bruikbaar is: het voorzien mensen in hun behoefte om ergens te wonen. 

Nadelen beleggen in vastgoed

Natuurlijk kleven er ook een aantal nadelen aan beleggen in vastgoed:

  • Vastgoed is niet liquide
  • Risico op leegstand
  • Onvoorziene (onderhoud) kosten
  • Waardefluctuaties
  • Wet en regelgeving

We leggen de verschillende nadelen van beleggen in vastgoed hieronder uit:

Niet liquide

Een groot nadeel van vastgoed is dat het niet liquide is. Het geld zit letterlijk ‘vast in stenen’. Om het geld vrij te maken is meer tijd en moeite nodig dan bijvoorbeeld beleggingen in aandelen of obligaties. Deze zijn vaak met een paar muisklikken te verkopen (tegen de dan geldende waarde). Bij vastgoed komt veel meer kijken en de verkoop kan weken, maanden of in sommige gevallen zelfs jaren duren. Dit gebrek aan liquiditeit kan voor lastige situaties zorgen wanneer beleggers hun geld sneller nodig hebben dan verwacht. 

Beleggen in vastgoed is daarom alleen geschikt voor beleggers met een lange termijn visie. 

Leegstand

Een ander nadeel is het risico op leegstand. Perioden dat er geen huurinkomsten zijn hebben een sterk negatief effect op het rendement van het vastgoed. Leegstand is soms lastig te voorspellen en kan voortkomen uit verschillende factoren zoals een afnemende vraag, economische neergang, meer concurrentie op de markt, incourantheid pand of locatie of de periode tussen twee huurcontracten in. 

Kosten

Beleggen in vastgoed gaat altijd gepaard met kosten die invloed hebben op het uiteindelijke rendement. Denk hierbij aan onderhoudskosten, beheerskosten, verzekeringen, belastingen en mogelijk kosten voor renovatie of upgrades om het pand aantrekkelijk te houden voor huurders. Bovendien kunnen onvoorziene kosten, zoals spoedreparaties of andere onvoorziene omstandigheden de winstgevendheid verder onder druk zetten.

Waardefluctuaties

Net als andere investeringen is vastgoed onderhevig aan waarde fluctuaties. Marktomstandigheden, economische cycli, veranderingen in vraag en aanbod, en zelfs overheidsbeleid kunnen de waarde van vastgoed beïnvloeden. Hoewel vastgoed op lange termijn vaak een opwaartse waardeontwikkeling laat zien, kunnen beleggers op korte tot middellange termijn geconfronteerd worden met waardeverminderingen.

Ook hier geldt weer: beleggen in vastgoed is een kwestie van een lange beleggingshorizon. 

Wetten en regels

Misschien wel één van de meest lastige zaken aan beleggen in vastgoed, met name in Nederland, is dat de vastgoedmarkt enorm sterk is gereguleerd. 

Vastgoedbeleggers moeten zich navigeren door een complex landschap van wetten en regels zoals huurprijs- en huurdersbescherming, bouw- en veiligheids voorschriften, lokale wetten en regels, bestemmingsplannen, energielabels etc.  In Nederland, bijvoorbeeld, bieden strenge huurbeschermingswetten veel zekerheid aan huurders, wat de flexibiliteit van verhuurders kan beperken. Daarnaast kunnen nieuwe regelgevingen, zoals verduurzamingsmaatregelen, extra investeringen vereisen. Het niet naleven van deze wetten en regels kan resulteren in boetes, juridische geschillen, of beperkingen op het gebruik of de ontwikkeling van het pand. 

Daarnaast is de Nederlandse overheid erg wispelturig op het gebied van de woningmarkt waardoor er veel onzekerheid ontstaat in de markt. Op het moment van schrijven hangen er diverse nieuwe regels boven de markt wat voor onzekerheid over toekomstig rendement zorgt.

Is beleggen in vastgoed nog interessant?

Zoals je hebt kunnen lezen is beleggen in vastgoed een hele interessante methode om vermogen op te bouwen en om een stabiele inkomstenbron te genereren. Het biedt kansen voor waardeontwikkeling op lange termijn en is een uitstekende bescherming tegen inflatie. Tel daarbij het hefboomeffect en fiscale mogelijkheden bij op en je begrijpt meteen waar de term ‘steenrijk’ vandaan komt. 

Maar zoals met iedere vorm van beleggen, kent ook beleggen in vastgoed de nodige risico’s. Succesvol worden in het vastgoed vereist een goed begrip van zowel de markt als de regelgeving. Daarnaast is het onmogelijk om succesvol te zijn zonder grondig onderzoek en een duidelijke strategie.

Is beleggen in vastgoed dan nog interessant? Jazeker! Hoewel beleggen in vastgoed zijn uitdagingen kent, is het nog steeds één van de beste methodes om je vermogen op te bouwen. Met de juiste aanpak, kennis, ervaring, doorzettingsvermogen én een goed netwerk, is het voor iedereen mogelijk om succesvol te beleggen in vastgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *