Het verkoopklaar maken van je huis: tips en tricks

woning verkoopklaar maken tips

Het verkopen van je huis kan een emotioneel en uitdagend proces zijn. Maar door het huis goed te presenteren, kun je het verkoopproces versnellen en mogelijk een hogere prijs krijgen. Hier volgen enkele grondige tips en tricks.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Hoe je een woning ruimtelijk presenteert.
  • Hoe je een huis move-in ready maakt.
  • Hoe je een brede doelgroep aanspreekt.
  • Hoe je omgaat met huisdieren tijdens een bezichtiging.

1. Opruimen en ontspullen

Ruimte is een luxe. Een opgeruimd huis oogt groter en biedt kopers de mogelijkheid om de ruimte op hun eigen manier in te vullen. Begin met het verminderen van onnodige spullen. Overweeg items te doneren, verkopen of op te slaan buiten het huis. Berg ook persoonlijke foto’s en memorabilia op, zodat kopers zichzelf beter in het huis kunnen plaatsen.

2. Maak kleine reparaties

Een huis dat in topconditie is, suggereert dat de eigenaren er goed voor hebben gezorgd. Vervang defecte lampen, repareer beschadigde plinten en zorg ervoor dat alle deurknoppen en kasthandvatten stevig vastzitten. Een huis dat ‘move-in ready’ is, is vaak aantrekkelijker voor potentiële kopers.

3. Geef je huis een frisse look

Wanden kunnen na verloop van tijd verkleuren of vlekken vertonen. Een frisse verflaag kan een ruimte tot leven brengen. Kies voor neutrale kleuren, zoals beige, grijs of wit, omdat deze kleuren een breder publiek aanspreken en de ruimtes groter en helderder laten lijken.

4. Zorg voor een aantrekkelijke entree

De entree is vaak het eerste wat kopers zien, en het kan een blijvende indruk achterlaten. Investeer in een nieuwe deurmat, hang een seizoensgebonden krans op en zorg ervoor dat de voordeur en het deurkozijn in goede staat zijn. Een uitnodigende entree kan een krachtige boodschap sturen over de rest van het huis.

5. Vergeet de buitenkant niet

Kerb appeal, of de aantrekkingskracht vanaf de stoep, kan bepalend zijn. Snoei struiken, maai het gazon, plant bloeiende bloemen en overweeg het terras of de veranda op te frissen met wat tuinmeubilair. Zelfs iets eenvoudigs als het schoonmaken van ramen kan een groot verschil maken in hoe het huis wordt waargenomen.

6. Licht en lucht

Een helder en goed geventileerd huis voelt frisser en is aantrekkelijker. Open gordijnen en jaloezieën voor bezichtigingen en overweeg extra vloerlampen in donkere hoeken te plaatsen. Luchten voor bezichtigingen kan ook eventuele onaangename geuren verminderen.

7. Verwijder huisdierensporen

Hoewel we van onze huisdieren houden, kunnen hun geuren en spullen potentiële kopers afschrikken. Overweeg om huisdieren tijdens bezichtigingen bij een vriend of buurman onder te brengen. Maak tapijten en meubels grondig schoon om huisdiergeuren te verwijderen en berg speelgoed en etensbakken op.

Met wat extra inspanning en aandacht voor detail kan je huis in een mum van tijd verkoopklaar zijn, waardoor je het maximale uit je woning kunt halen.

Succes met de verkoop! En mocht het onverhoopt tegen zitten? Wellicht is de verkoop via Domicus een optie! Vraag vandaag nog vrijblijvend een bod aan.