Huis verkopen in een dalende markt: tips & tricks

huizenprijzen dalen huis verkopen

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar na een aantal jaren van hoogtij en regelrechte huizengekte is het tij langzaam maar zeker aan het keren: door de stijgende rentes staan de huizenprijzen onder druk. Dit betekent dat het niet meer de verkopers zijn die het voor het zeggen hebben, maar de kopers. Kopers zijn uit op een mooie deal en jij wil natuurlijk zoveel mogelijk geld voor je woning krijgen. Dit is een uitdaging als je een woning wil verkopen in een dalende markt. Het komt dus weer neer op ouderwets onderhandelen! In dit artikel geven we je enkele strategieën en tactieken die je kan gebruiken om succesvol te onderhandelen in een dalende huizenmarkt.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Welke tactieken je kan gebruiken om te onderhandelen over je woningprijs.
  • Wat een goede vraagprijs is in een dalende markt.
  • Wat het belang van een ondergrens is.
  • Wat je kan doen om de waarde van je woning te verhogen.

Ken de markt

Het is belangrijk om te weten wat er speelt in de lokale huizenmarkt. Zijn de prijzen in jouw buurt sneller gedaald dan in andere delen van de stad? Hoe lang staan huizen gemiddeld te koop voordat ze worden verkocht? Welk type huizen worden er veel verkocht en welke blijven langer in de verkoop? Dit soort informatie kan je helpen om realistische verwachtingen te stellen voor de verkoop van je huis en om een sterke onderhandelingspositie in te nemen. Bel ook eens met een lokale makelaar voor een voorzichtige indicatie van de prijs.

Wees realistisch met de prijs

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen enorm gestegen en wellicht heb je ook hoge verwachtingen van de verkoopopbrengst. Omdat overbieden niet meer de standaard is, is het daarnaast verleidelijk om een hogere prijs te vragen om wat ruimte te krijgen voor onderhandelingen. Maar pas op: een te hoge prijs kan potentiële kopers afschrikken. Het is beter om je huis realistisch te prijzen. Een huis dat goed geprijsd is, trekt meer geïnteresseerden en kan zelfs leiden tot concurrerende biedingen.

Wees bereid om te onderhandelen

Zoals aangegeven is het niet meer vanzelfsprekend dat er (flink) wordt overgeboden. Het is zelfs goed denkbaar dat je biedingen ontvangt onder de vraagprijs. Immers, in een dalende markt hebben kopers vaak meer onderhandelingsmacht. Wees daarom bereid om te onderhandelen over de prijs, maar ook over andere zaken, zoals de overdrachtsdatum of eventuele reparaties. Het is belangrijk om flexibel te zijn, maar ook om te weten wat jouw ondergrens is.

Verkoop je huis op zijn best

Zorg ervoor dat je huis er op zijn best uitziet. Een goed onderhouden en aantrekkelijk gepresenteerd huis kan meer kopers aantrekken en een hogere verkoopprijs commanderen, zelfs in een dalende markt. Denk aan het opruimen en ontspullen, het uitvoeren van kleine reparaties en het schilderen in neutrale kleuren. Zelfs de kleinste gebreken kunnen kopers afschrikken. Naast het feit dat veel aspirant kopers geen tijd, geld, of zin hebben om te klussen, is er vaak ook geen budget meegecalculeerd. Vroeger was het mogelijk om een hele verbouwing mee te financieren, tegenwoordig is dit een stuk lastiger én duurder!

Gebruik de hulp van professionals

Een makelaar of een opkoopmakelaar kan waardevolle inzichten en adviezen bieden over hoe te onderhandelen in een dalende huizenmarkt. Zij hebben ervaring met verschillende marktomstandigheden en kunnen je helpen om de beste deal te krijgen.

Heb je geen zin om zelf te onderhandelen? Vraag dan een vrijblijvend bod aan via deze pagina.

Het verkopen van je huis in een dalende huizenmarkt kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en tactieken kan je een succesvolle verkoop realiseren. Vergeet niet dat flexibiliteit en geduld sleutelwoorden zijn in dit proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *