Klushuis kopen

klushuis kopen waar op letten

Een klushuis kopen kan een geweldige manier zijn om een betaalbare woning te bemachtigen en tegelijkertijd je creativiteit en vaardigheden te gebruiken om je droomhuis te creëren. Je koopt iets wat je nog volledig naar je hand kunt zetten. Daarnaast is de concurrentie op de markt voor klushuizen een stuk kleiner. Immers, niet iedereen is bereid om een klusproject aan te gaan of kan dit financieren. Naast de voordelen die het kopen van een klushuis biedt, kan het kopen van een klushuis ook een uitdaging zijn.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Hoe je je kan voorbereiden op de aanschaf van een kluswoning.
  • Wat je moet weten over het kopen van een klushuis.
  • Wat aandachtspunten zijn bij het bezichtigen van een klushuis.
  • Hoe je het beste aan de slag kan met je klushuis.

Wat is een klushuis?

Een klushuis is een woning die wat aandacht en liefde nodig heeft om deze weer bewoonbaar te maken. Meestal zijn klushuizen goedkoper dan woningen die in perfecte staat verkeren, omdat er werk aan moet worden gedaan. Vaak gaat het om huizen die al een tijdje leeg staan, of om huizen die te koop zijn na een nalatenschap.

Waar moet je op letten bij het kopen van een klushuis?

Voordat je je stort op het kopen van een kluswoning, hebben we hieronder een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet:

  1. Budget voor aanschaf en renovatie klushuis

Bepaal van tevoren je budget en zorg ervoor dat je dit niet overschrijdt. Houd ook rekening met onvoorziene kosten, zoals verborgen gebreken en andere verrassingen.

  1. Locatie van de kluswoning

Bij het kopen van een woning zijn 3 dingen belangrijk: locatie, locatie, locatie! Dat geldt bij een klushuis natuurlijk ook. Kijk dus goed naar de locatie van het klushuis. Is het in een buurt waar je wilt wonen? Wat zijn de voorzieningen in de buurt? Hoe is de bereikbaarheid?

  1. Technische staat van de woning

Hoe handig je ook bent: laat een bouwkundige keuring uitvoeren om er zeker van te zijn dat er geen verborgen gebreken zijn die later voor hoge kosten kunnen zorgen! Niets is zo vervelend om er tijdens het klussen achter te komen dat de fundering rot is. Voorkomen is beter dan genezen.

  1. Vergunningen voor verbouwing

Ga na welke vergunningen nodig zijn voor de verbouwing. Dit kan variëren van een eenvoudige melding tot een uitgebreide vergunningsaanvraag. Ga niet aan de slag voordat je weet wat er wel en niet mag. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

  1. Maak een plan voor je klushuis!

‘If you’re failing to plan, you’re planning to fail!’. Maak dus een plan van aanpak voor de verbouwing. Hiermee krijg je inzicht in de kosten en de benodigde tijd. Wees realistisch en stel regelmatig bij.

Tips voor het kopen van een klushuis

Hier zijn nog enkele tips die je kunnen helpen bij het kopen van een klushuis:

  1. Schakel een deskundige in: laat je bijstaan door een makelaar die ervaring heeft met klushuizen en/of een bouwkundige expert.
  2. Zet je prioriteiten: bepaal welke werkzaamheden het belangrijkste zijn en begin daarmee. Het is verleidelijk om alle werkzaamheden tegelijkertijd aan te pakken, maar dat kan tot chaos en onoverzichtelijkheid leiden.
  3. Wees realistisch: stel realistische doelen voor jezelf en je project. Een verbouwing kan langer duren dan verwacht, en de kosten kunnen hoger uitvallen.
  4. Maak een begroting: maak een begroting en houd hieraan vast. Laat je niet verleiden om meer uit te geven dan gepland. Stel je begroting ook regelmatig bij.
  1. Denk aan duurzaamheid: bij het verbouwen van een klushuis is het een goed moment om na te denken over duurzaamheid. Maak bijvoorbeeld gebruik van energiezuinige materialen en installeer duurzame installaties zoals zonnepanelen. Ga ook na of je hier subsidies voor kunt krijgen. Scheelt weer!
  2. Doe het zelf: als je handig bent, kun je veel werkzaamheden zelf uitvoeren. Dit kan kosten besparen, maar wees wel realistisch over je vaardigheden en de tijd die je beschikbaar hebt. Je wilt niet eindigen in een aflevering van ‘Help! Mijn man is klusser!’.
  3. Wees geduldig: een verbouwing kan lang duren en er kunnen onverwachte tegenslagen zijn. Wees geduldig en houd het einddoel in zicht.
  4. Overleg met de gemeente: als je van plan bent om grote verbouwingen uit te voeren, is het belangrijk om te overleggen met de gemeente. Zo voorkom je dat je achteraf problemen krijgt.
  5. Zorg voor een goede verzekering: als je aan het verbouwen bent, loop je risico op schade aan het huis. Zorg daarom voor een goede opstalverzekering die ook schade tijdens de verbouwing dekt.
  6. Vraag om hulp: een verbouwing kan veel stress en druk veroorzaken. Vraag daarom om hulp van vrienden en familie en deel je plannen met hen.

En nu? Handen uit de mouwen!?

Zoals gezegd kan het kopen van een klushuis een mooie manier zijn om op een betaalbare manier jouw droomwoning te bemachtigen. Maar laat je niet verleiden door een lage prijs en onderschat het klussen en een complete verbouwing niet! Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je weet waar je aan begint. Hopelijk geven deze tips je wat meer houvast bij het kopen van jouw kluswoning.

Veel succes!