Wet Vaste Huurcontracten, is er dan niets meer tijdelijk?

Per 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten in werking getreden. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk geworden om woningen tijdelijk te verhuren. Bijna alle huurcontracten zijn standaard voor onbepaalde tijd. Maar wat houdt deze wet precies in? En wat is er nog mogelijk qua tijdelijke verhuur? In dit artikel vertellen we je alles over de Wet vaste huur contracten.

Let op: in dit artikel worden juridische zaken besproken. Raadpleeg altijd een jurist of advocaat om de gevolgen van jouw individuele situatie in kaart te brengen. Onderstaande artikel is niet bedoeld als professioneel advies of als aanbeveling om bepaalde keuzes te maken.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Waar de Wet vaste huurcontracten over gaat
  • Wanneer een huurcontract voor onbepaalde tijd is.
  • Wat de uitzonderingen zijn op de wet vaste huurcontracten.
  • Wat er verandert aan de regels voor dringend eigen gebruik.

Wat is de Wet Vaste Huurcontracten?

Door de wet vaste huurcontracten worden huurcontracten voor onbepaalde tijd de norm. De wet is op 1 juli 2024 ingegaan en zorgt ervoor dat nieuwe huurders meteen een huurcontract voor onbepaalde tijd krijgen. Het is niet meer toegestaan om een huurwoning voor bepaalde tijd aan te bieden. Er zijn enkele uitzonderingen op de wet vaste huurcontracten, daarover later meer.

De wet vaste huurcontracten geldt alleen voor nieuwe huurcontracten. Voor lopende huurcontracten verandert er niets. Pas op het einde van de looptijd gaan de wijzigingen in voor bestaande huurders. Heb jij momenteel een tijdelijk huurcontract? Op het einde van de looptijd moet je verhuizen of kan je een huurcontract voor onbepaalde tijd aangeboden krijgen. Het is voor de verhuurder niet meer mogelijk om opnieuw een tijdelijk contract aan te bieden.

De Wet vaste huurcontracten werd gelijktijdig ingevoerd met de Wet Betaalbare huur. Het is goed om te weten dat deze twee wetten los van elkaar staan. De Wet betaalbare huur gaat alleen over de huurprijs die voor een huurwoning gevraagd mag worden en regelt niks over de looptijd van contracten.

Waarom zijn tijdelijke huurcontracten afgeschaft?

De tijdelijke huurcontracten zijn afschaft om huurders meer zekerheid te geven. De overheid dekt met de Wet Vaste huurcontracten huurders meer zekerheid te geven. Doordat vanaf nu voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen contracten voor onbepaalde tijd zijn hebben huurders meer zekerheid over de woonsituatie. De nieuwe regelgeving zou moeten zorgen voor minder stress voor huurders bij de zoektocht naar nieuwe woonruimte na aflopen van een tijdelijk contract.

Wat zijn uitzonderingen waarbij tijdelijke contracten zijn toegestaan?

Er zijn nog enkele uitzonderingen waarbij tijdelijke verhuur toegestaan is. Het gaat hierbij om tijdelijke verhuur voor de huur van twee jaar of korter.

Tijdelijke verhuur aan doelgroepen

  • Studenten die voor de studie in een andere plaats huren dan zijn wonen.
  • Huurders die vanwege renovatie tijdelijk onderdak zoeken.
  • Woningzoekenden met urgentie door bijvoorbeeld sociale nood of uit een maatschappelijke opvang komen.
  • Wezen en nabestaanden. Personen tussen de 16 en 27 jaar die de huurovereenkomst overnemen van een overleden ouder of verzorger.
  • Ouders die gescheiden zijn en tijdelijk een woning huren om dichtbij hun kinderen te blijven wonen.
  • Huurders die werken op de Waddeneilanden en normaal ergens anders wonen.
  • Huurders die een “tweede kans” krijgen. Dit zijn huurders waarvan eerder een huurcontract beëindigd is, bijvoorbeeld door ernstige overlast.
  • Vergunninghouders of statushouders die vanuit een COA locatie komen en wachten op definitieve huisvesting.

De bovenstaande uitzonderingen zijn erg specifiek en voor de commerciële verhuur vaak niet interessant om een strategie op te voeren. Daardoor wordt in de branche ook wel gesproken dat tijdelijke huurcontracten volledig afgeschaft zijn.

Andere tijdelijke huursituaties

Naast de doelgroepen die hierboven beschreven zijn er nog een aantal situaties waarin tijdelijke huur is toegestaan. Deze situaties waren ook voor de Wet betaalbare huur mogelijk.

  • Tijdelijk huurcontract op basis van de leegstandswet.
  • Tussenhuur of diplomatenclausule voor mensen die tijdelijk afwezig zijn. Hierbij gaat het om vooraf afgesproken periode waarbij de huurder vertrekt als de verhuurder terugkomt.
  • Doelgroepcontracten voor specifieke huurders. Denk bijvoorbeeld aan een campuscontract voor studenten.
  • Hospitaverhuur waarbij de verhuurder haar woning met gemeenschappelijke voorzieningen met een huurder deelt.
  • Huurcontract van tijdelijke aard zoals een vakantiewoning.
Type woningMaximumduur verhuur leegstandwet
(na verlengingen)
Woonruimte in een gebouw dat vroeger een aparte functie had (voormalige school, kantoorruimte)10 jaar
Huurwoning die gesloopt of gerenoveerd wordt5 jaar
Te koop staande huurwoning5 jaar
Huurwoning die gesloopt of gerenoveerd wordt7 jaar
Tijdelijke verhuur op basis van de leegstandwet

Huurcontracten opzeggen makkelijker

Per 1 juli 2024 zijn vaste huur contracten de standaard geworden. Tegelijkertijd is het (iets) makkelijker geworden om vaste huurcontracten op te zeggen. Ook met deze regels genieten huurders in Nederland genieten nog steeds ijzersterke huurbescherming. Huurcontracten mogen opgezegd worden bij verkoop na afgesproken huurtermijn en dringend eigen gebruik:

  • Opzegging wegens de verkoop van de huurwoning. Dit kan alleen gedaan worden door een particulier die maximaal 1 woning te huur heeft en voorafgaand aan de verhuur minimaal 2 jaar in de woning gewoond heeft. Dit kan door een particulier eenmalig aangevraagd worden.
  • Opzegging vanwege verhuur aan eerste graad familieleden zoals ouders of kinderen. Dit moet in de huurovereenkomst gestaan hebben.

Indien de verhuurder gebruik wil maken van een van bovenstaande regelingen dan moet dat via de rechter. De rechter zal de casus beoordelen. Indien de verhuurder in het gelijk gesteld wordt dan moet er soms een verhuiskostenvergoeding betaald worden. Daarnaast gelden de onderstaande opzegtermijnen:

Duur huidige huursituatieOpzegtermijn
Korter dan 1 jaar3 maanden
Langer dan 1 jaar4 maanden
Langer dan 2 jaar5 maanden
Langer dan 3 jaar6 maanden
Opzegtermijn verhuurder

Onbepaalde tijd verhuurde woning verkopen

Heb jij een woning die verhuurd is voor onbepaalde tijd en wil je deze verkopen? En val jij niet onder de uitzonderingen voor dringend eigen gebruik? Dan zijn er nog steeds diverse mogelijkheden om de woning te verkopen. Stuur ons een berichtje en we gaan graag in gesprek om te kijken wat de slimste manier is om de woning voor de beste prijs te verkopen.