Stille verkoop woning | Dit houdt het in

wat is stille verkoop

Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen er voor om hun woning te verkopen middels een stille verkoop. Wellicht heb je er wel eens van gehoord en heb je interesse om meer te weten te komen over het fenomeen van de stille verkoop. Dit artikel voorziet je daarom van meer informatie.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat stille verkoop is.
  • Waarom je zou kunnen kiezen voor stille verkoop.
  • Wat de voordelen zijn van verkopen via stille verkoop.

Wat is stille verkoop?

Wanneer een woning stil wordt verkocht, wordt deze niet uitdrukkelijk beschikbaar gesteld voor iedereen. De woning zal bijvoorbeeld niet verschijnen op huizensites als Funda. Daarnaast zal er een stuk minder nadrukkelijk worden geadverteerd met je woning. Wel dient gezegd te worden dat er niet één vaste en tevens concrete definitie valt te geven van ‘stille verkoop’. Hoe stil de verkoop daadwerkelijk is, heb je immers zelf in de hand.

Hoe werkt stille verkoop?

Nu je weet wat stille verkoop inhoudt, is het een relevante vraag om te stellen hoe de stille verkoop handen en voeten krijgt in de praktijk. Met andere woorden, hoe werkt stille verkoop? De stille verkoop kan je realiseren door een makelaar of een andere betrouwbare partij te benaderen met de vraag of zij jouw woning stil willen verkopen. De partij waar je mee te maken heeft zal dan luisteren naar je wensen en aan de hand daarvan jouw woning aan het licht brengen bij potentiële kopers. Deze potentiële kopers zullen vaak liggen in een beperkte en selecte kring die verwant houdt met de partij waarmee je de stille verkoop realiseert. Zo zal een makelaar een bepaalde woning bijvoorbeeld opnemen in een nieuwsbrief voor trouwe klanten. In de meeste gevallen zal de stille verkoop worden aangemeld in een systeem waarin actieve zoekers zitten. Dit kunnen handelaren, maar ook particulieren zijn. Veel partijen hebben altijd beschikking tot een lijst aan actieve zoekers.

Alle woningen die verkocht worden bij Domicus gaan in de stille verkoop. Wil jij jouw woning stil verkopen en aanbieden aan onze database met honderden beleggers? Vul vrijblijvend dit formulier in en we nemen snel contact met je op.

Waarom kiezen voor stille verkoop van uw woning?

Wellicht verkeer je in de veronderstelling dat een stille verkoop onhandig en inefficiënt is. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn. Hieronder lees je een aantal voordelen die verbonden zitten aan het realiseren van een stille verkoop.

1. Niet iedereen weet dat je verhuist

Het is nou eenmaal een feit dat wanneer er voor uw huis een groot bord etaleert met de woorden ‘TE KOOP’ erop, iedereen direct weet dat je gaat verhuizen. Je kan natuurlijk aan iedereen vertellen waarom je precies gaat verhuizen, maar dit is qua tijd amper te doen. Er zullen dus mensen zijn die weten dát je gaat verhuizen, maar niet waarom je gaat verhuizen. Noodzakelijk gevolg is dat er verhalen in de wereld gebracht gaan worden. Zo wordt plots verzonnen dat je verhuist wegens een te kort aan financiële middelen, terwijl je in wezen misschien juist verhuist naar een groter en duurder huis. Maar ook in het geval dat je daadwerkelijk je huis verkoopt wegens persoonlijke problemen, zal iedereen dit direct weten. Door te gaan voor een stille verkoop houdt je zelf in de hand wie weet heeft van de verkoop van jouw woning. Het is zelfs mogelijk om je huis stil te verkopen en terug te huren, zodat er voor de buitenwereld niks verandert. Je hebt meer controle en overzicht en u voorkomt dat verhalen verzonnen gaan worden.

2. Niet iedereen ziet hoe de woning er (van binnen) uitziet

Je woning behoort tot een stukje privé. Niet voor niets is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Grondwettelijk en op EU-niveau van wezenlijk belang. Er zullen weinig mensen zijn die het erg prettig vinden om hun privéplekje op het internet te zien verschijnen. Iedereen zal naar jouw woning kijken, ook mensen die je heel goed kent. Op het moment dat een woning er van binnen erg rommelig uitziet voelen mensen zich bezwaard om dat op het internet te etaleren. Met een stille verkoop ontwijk je die ongemakken.

3. Alleen mensen met serieuze interesse

Het behoeft amper uitleg dat onserieuze kijkers je tijd aan het verkwisten zijn. Op alle bekende huizensites zitten veel mensen die leven in de veronderstelling dat ze tegen absolute bodemprijzen woningen kunnen kopen om hier een slag winst op te maken. Omdat je weet dat jouw woning tenminste de marktconforme waarde moet kunnen opbrengen, kan het je veel tijd kosten om te reageren op onserieuze bieders. Daarnaast zal je veel potentiële kopers krijgen die het financieel wel rond hebben maar sterk twijfelen of ze wel écht een nieuwe woning willen aanschaffen. Dit kan op termijn veel frustratie met zich meebrengen. Dit terwijl de verkoop van een woning al tijdrovend genoeg is op zichzelf. Wanneer je jouw woning stil verkoopt, zal deze alleen te zien zijn voor potentiële kopers met serieuze interesse.

4. Minder risico

Omdat je middels een stille verkoop alleen te maken krijgt met mensen die serieuze interesse hebben, draagt je ook een verminderd risico. Zo gebeurt het in de praktijk geregeld dat kopers eerst een koopcontract tekenen om er vervolgens achter te komen dat ze de woning helemaal niet kunnen financieren. De koopovereenkomst wordt dan ontbonden op grond van het financieringsvoorbehoud dat in de meeste koopcontracten standaard te vinden is. Van dergelijke ontbindende voorwaarden wordt geregeld misbruik gemaakt. Wat veel mensen doen is bijvoorbeeld het slechts aangeven van een enkel salaris bij een hypotheekverstrekker. Eventuele overwaarde en eigen vermogen nemen zij dan niet mee in de hypotheekberekening. Gevolg is dat de bank aangeeft dat de hypotheek niet betaald kan worden en de koopovereenkomst op grond hiervan wordt ontbonden, in het kader van de financieringsvoorbehoud. Door te gaan voor stille verkoop, ga je voor serieuze kopers en verminder je het risico op slinkse praktijken aanzienlijk. Bij partijen zoals Domicus worden alle koopovereenkomsten getekend zonder financieringsvoorbehoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *