Stille verkoop woning | Dit houdt het in

Stille Verkoop

Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen er voor om hun woning te verkopen middels een stille verkoop. Wellicht heeft u er wel eens van gehoord en heeft u interesse om meer te weten te komen over het fenomeen van de stille verkoop. Dit artikel voorziet u daarom van meer informatie.

Wat is stille verkoop?

Wanneer een woning stil wordt verkocht, wordt deze niet uitdrukkelijk beschikbaar gesteld voor iedereen. De woning zal bijvoorbeeld niet verschijnen op huizensites als Funda. Daarnaast zal er een stuk minder nadrukkelijk worden geadverteerd met uw woning. Wel dient gezegd te worden dat er niet één vaste en tevens concrete definitie valt te geven van ‘stille verkoop’. Hoe stil de verkoop daadwerkelijk is, heeft u immers zelf in de hand.

Hoe werkt stille verkoop?

Nu u weet wat stille verkoop inhoudt, is het een relevante vraag om te stellen hoe de stille verkoop handen en voeten krijgt in de praktijk. Met andere woorden, hoe werkt stille verkoop? De stille verkoop kunt u realiseren door een makelaar of een andere betrouwbare partij te benaderen met de vraag of zij uw woning stil willen verkopen. De partij waar u mee te maken heeft zal dan luisteren naar uw wensen en aan de hand daarvan uw woning aan het licht brengen bij potentiële kopers. Deze potentiële kopers zullen vaak liggen in een beperkte en selecte kring die verwant houdt met de partij waarmee u de stille verkoop realiseert. Zo zal een makelaar een bepaalde woning bijvoorbeeld opnemen in een nieuwsbrief voor trouwe klanten. In de meeste gevallen zal de stille verkoop worden aangemeld in een systeem waarin actieve zoekers zitten. Dit kunnen handelaren, maar ook particulieren zijn. Veel partijen hebben altijd beschikking tot een lijst aan actieve zoekers.

Waarom kiezen voor stille verkoop van uw woning?

Wellicht verkeert u in de veronderstelling dat een stille verkoop onhandig en inefficiënt is. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn. Hieronder leest u een aantal voordelen die verbonden zitten aan het realiseren van een stille verkoop.

1. Niet iedereen weet dat u verhuist

Het is nou eenmaal een feit dat wanneer er voor uw huis een groot bord etaleert met de woorden ‘TE KOOP’ erop, iedereen direct weet dat u gaat verhuizen. U kunt natuurlijk aan iedereen vertellen waarom u precies gaat verhuizen, maar dit is qua tijd amper te doen. Er zullen dus mensen zijn die weten dát u gaat verhuizen, maar niet waarom u gaat verhuizen. Noodzakelijk gevolg is dat er verhalen in de wereld gebracht gaan worden. Zo wordt plots verzonnen dat u verhuist wegens een te kort aan financiële middelen, terwijl u in wezen misschien juist verhuist naar een groter en duurder huis. Maar ook in het geval dat u daadwerkelijk uw huis verkoopt wegens persoonlijke problemen, zal iedereen dit direct weten. Door te gaan voor een stille verkoop houdt u zelf in de hand wie weet heeft van de verkoop van uw woning. U heeft meer controle en overzicht en u voorkomt dat verhalen verzonnen gaan worden.

2. Niet iedereen ziet hoe uw woning er (van binnen) uitziet

Uw woning behoort tot een stukje privé. Niet voor niets is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Grondwettelijk en op EU-niveau van wezenlijk belang. Er zullen weinig mensen zijn die het erg prettig vinden om hun privéplekje op het internet te zien verschijnen. Iedereen zal naar uw woning kijken, ook mensen die u niet of maar amper kent.

3. Alleen mensen met serieuze interesse

Het behoeft amper uitleg dat onserieuze bieders uw tijd aan het verkwisten zijn. Op alle bekende huizensites zitten veel mensen die leven in de veronderstelling dat ze tegen absolute bodemprijzen woningen kunnen kopen om hier een slag winst op te maken. Omdat u weet dat uw woning tenminste de marktconforme waarde moet kunnen opbrengen, kan het u veel tijd kosten om te reageren op onserieuze bieders. Daarnaast zult u veel potentiële kopers krijgen die het financieel wel rond hebben maar sterk twijfelen of ze wel écht een nieuwe woning willen aanschaffen. Dit kan op termijn veel frustratie met zich meebrengen. Dit waar de verkoop van een woning al frustrerend genoeg is op zichzelf. Wanneer u uw woning stil verkoopt, zal deze alleen te zien zijn voor potentiële kopers met serieuze interesse.

4. Minder risico

Omdat u middels een stille verkoop alleen te maken krijgt met mensen die serieuze interesse hebben, draagt u ook een verminderd risico. Zo gebeurt het in de praktijk geregeld dat kopers eerst een koopcontract tekenen om er vervolgens achter te komen dat ze de woning helemaal niet kunnen financieren. De koopovereenkomst wordt dan ontbonden op grond van het financieringsvoorbehoud dat in de meeste koopcontracten standaard te vinden is. Van dergelijke ontbindende voorwaarden wordt geregeld misbruik gemaakt. Wat veel mensen doen is bijvoorbeeld het slechts aangeven van salaris bij een hypotheekverstrekker. Eventuele overwaarde en eigen vermogen nemen zij dan niet mee in de hypotheekberekening. Gevolg is dat de bank aangeeft dat de hypotheek niet betaald kan worden en de koopovereenkomst op grond hiervan wordt ontbonden, in het kader van de financieringsvoorbehoud. Door te gaan voor stille verkoop, gaat u voor serieuze kopers en vermindert u het risico op slinkse praktijken aanzienlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *