Huurbescherming is een wettelijke regeling die huurders van woningen in Nederland beschermt. Door de huurbescherming kan een verhuurder bijvoorbeeld niet zomaar de huur opzeggen zonder een geldige reden. De huurbescherming bevat de regels volgens welke procedure een huurcontract opgezegd mag worden.
Huurbescherming wordt wel eens verwart met huurprijsbescherming. Dit gaat over de prijs die voor een huurwoning gevraagd mag worden.
Wie heeft recht op huurbescherming?
Huurbescherming is er voor huurders die een huurcontract voor onbepaalde tijd hebben. De huurbescherming geldt voor huurders van een huis, van een appartement, van een studentenkamer, van een woonwagen op een vaste plek, voor een standplaats voor een woonwagen. Het geldt niet voor woonwagens of standplaatsen op een vakantiepark.
De huurbescherming geldt niet alleen voor de hoofdhuurder, maar ook voor medehuurders. Dit zijn partners of andere huisgenoten.
Wanneer mag een huurcontract opgezegd worden?
Een verhuurder mag alleen met een hele goede reden het huurcontract opzeggen. Er zijn een aantal situaties waarin een verhuurder de huur op mag zeggen:
- Geen goede huurder
De verhuurder kan het contract ontbinden en de huurovereenkomst opzeggen als de huurder zich niet goed gedraagt. Het meest voorkomende voorbeeld is als de huur niet betaald wordt. Naast een huurachterstand kan ook het voorzaken van overlast voor omwonenden een reden zijn om de huurovereenkomst op te zeggen. Als de huurder niet akkoord gaat met de opzegging dan zal de verhuurder via de rechter het contract laten ontbinden. Als de verhuurder in het gelijk gesteld wordt dan kan de huur per direct opgezegd worden. De rechter kan ook beslissen om de huurder nog een maand de tijd te geven om te laten zien dat dat het wel een goede huurder kan zijn. - Dringend eigen gebruik
Bij dringend eigen gebruik heeft de verhuurder de woning zelf nodig. Hierbij moet de verhuurder bewijzen aan de rechter waarom de woonruimte zo dringend nodig is. Het verkopen van de woning is geen geldige reden om het contract op te zeggen. Mogelijk geldige redenen zijn o.a. wanneer de woning gesloopt of gerenoveerd moet worden en dit niet mogelijk is tijdens de huurovereenkomst. Het verstrekken van de woning aan de juiste doelgroep als de woning bij de bouw speciaal is aangepast voor bijvoorbeeld gehandicapten of ouderen. Ook kan de huur worden beëindigd voor studentenhuisvesting met campuscontracten na het aflopen van de studie. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor de details en uitzonderingen. - Nieuwe overeenkomst
Een verhuurder kan de rechter vragen de huur te beëindigen als een huurder niet akkoord gaat met een redelijk voorstel voor verandering in het huurcontract. Onder een redelijk voorstel kan bijvoorbeeld een verandering in betaalmethode zijn. Als een verhuurder wil dat de huur voortaan giraal in plaats van cash betaald moet worden. Dit kan ook gaan over het schriftelijk vastleggen van mondelinge afspraken die in het verleden gemaakt zijn. - Geldend bestemmingsplan
Indien de verhuurder wil bouwen op de plek waar de woning staat om het bestemmingsplan te verwezenlijken kan de verhuurder de huur opzeggen. De rechter moet dan beoordelen of dit een geldige reden is. Indien de rechter akkoord gaat met de opzegging dan wordt vaak door de rechter een vergoeding voor verhuis en inrichtingskosten vastgesteld.
Wie heeft geen huurbescherming?
Er is geen huurbescherming van toepassing voor ligplaatsen van woonboten. Hiervoor is wel een wetsvoorstel gemaakt, maar deze is nog niet door de kamer. Daarnaast is er minder huurbescherming bij een winkelwoning. Er geldt geen huurbescherming in een verzorgingshuis, dienstwoning of vakantiehuis.
Bij twijfels over de huurbescherming neem contact op met het Juridische Loket voor advies.