Huis Verkopen Zonder Makelaar. Verstandig?

zelf je huis verkopen zonder makelaar

Is uw huis verkopen zonder makelaar verstandig? Die vraag krijgen we vaker. In dit artikel vertellen wij u graag meer.

Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Wat de rol van een makelaar is.
 • In welke situatie je je woning zelf kan verkopen.
 • Wat de nadelen zijn van het verkopen van een woning zonder makelaar.
 • Wat je zelf moet regelen als je je huis verkoopt zonder makelaar.

De huidige tijden zijn op zijn minst erg bijzonder te noemen als het gaat om de woningmarkt. Ondanks de coronacrisis blijft de woningmarkt als een raket stijgen. Dit heeft alles te maken met vraag en aanbod. De vraag naar woningen blijft ontzettend groot terwijl het aanbod in kwantiteit reuze meevalt. Gevolg is dat de prijzen ontzettend hoog staan.

Deze hoge prijzen zijn natuurlijk prettig voor u, want u ontvangt zo meer voor uw woning. Het geld dat u extra ontvangt, steekt u in (de bouw van) uw volgende woning. Er is echter nog een partij dat aanzienlijk weet te profiteren van de hoge prijzen op de woningmarkt. Het betreft hier de makelaar. In de huidige tijd is het niet erg lastig om een woning te verkopen. Het is dan ook niet gek dat makelaars staan te popelen om ook uw woning te verkopen. Het is immers snel verdiend. Een logische vraag is dan: heb ik wel een makelaar nodig als het gaat om de verkoop van mijn woning? Hieronder leest u wat de mogelijkheden zijn als u overweegt uw huis te verkopen zonder makelaar. Ook vindt u een aantal tips terug die u gaan helpen gedurende het verkoopproces.

De traditionele rol van de makelaar

Als u wilt weten wat u zelf moet doen bij het verkopen van uw woning, moet u eerst weten waar de makelaar normaliter verantwoordelijk voor is.

Kort gezegd is een makelaar verantwoordelijkheid voor de professionele aspecten die komen kijken bij het verkopen van een woning. De makelaar za gedurende het proces dan ook een aanspreekpunt voor u zijn. Wanneer u behoefte heeft aan tussentijds advies of wanneer u simpelweg vragen heeft, kunt u de makelaar benaderen. Dit biedt een stukje gemak en zekerheid.

Ook draagt de makelaar verantwoordelijkheid als het gaat om het bepalen van een goede marktprijs en het online zetten van de advertentie met passende tekst en goede foto’s. Veel makelaars zullen een aantal vaste samenwerkingen hebben, bijvoorbeeld met tekstschrijvers en/of fotografen. Wanneer het eenmaal zo ver is, zal de makelaar bezichtigingen faciliteren en zal hij een koopcontract opstellen die volledig voldoet aan de wensen van beide partijen. De onderhandelingen met betrekking tot de verkoopprijs voert de koper met de makelaar en dus niet met u.

Kan ik dit niet zelf?

Op het eerste gezicht zou u wellicht zeggen dat de rol van een makelaar bijzonder groot is. Wanneer u zich echter nader verdiept in de verschillende taken die de makelaar u uit handen neemt, komt u wellicht tot de conclusie dat u veel zaken ook wel zelf kan. Zo kunt u best zelf een fotograaf benaderen en zo kunt u prima zelf de bezichtigingen doen. Ook het opstellen van een koopcontract is niet erg ingewikkeld. Er zijn namelijk verschillende modellen online te vinden die u simpelweg kunt downloaden en aanpassen. Een makelaar doet het immers ook op deze wijze

Is het inhuren van een makelaar verplicht?

Het antwoord is simpelweg: nee. Het is geheel aan uzelf of u al dan niet een makelaar inschakelt. Doet u dit niet, dan bent u niet strafbaar. Het zal u misschien verbazen dat ‘makelaar’ op zichzelf geen beschermde titel is. Iedereen die zichzelf een makelaar vindt, is een makelaar. Met andere woorden, om een makelaar genoemd te mogen worden, hoeft u geen studie te hebben afgerond.

Is het nou echt zo simpel? Ja en nee. Iedereen mag zichzelf makelaar noemen, maar er is wel een verschil tussen gekwalificeerde en niet-gekwalificeerde makelaars. Gekwalificeerde makelaars zijn lid van een makelaarsvereniging. Veruit de bekendste is de NVM. Een dergelijk lidmaatschap zegt echter lang niet alles. Het zegt puur wat over de minimumvoorwaarden waar een makelaar zich aan moet houden om lid te zijn. Deze voorwaarden liggen niet erg hoog.

Waarom zelf verkopen?

Nu duidelijk is dat een makelaar niet verplicht is en dat u het een en ander prima zelf kan; komt waarde toe aan de vraag waarom u al dan niet zelf uw huis zou verkopen. Hieronder leest u wat de voordelen zijn van het zelf verkopen van uw woning.

 • Geld besparen: bij zelf verkopen bespaart u uiteraard veel geld. De makelaar rekent naast een fikse commissie nog eens bijkomende kosten die aardig kunnen aantikken.
 • Controle: wanneer u zelf de verkoop regelt houdt in de controle over het verkoopproces. U weet precies met wie u te maken heeft. Dit maakt het proces voor uzelf transparant. U hoeft niet continu achter de drukke makelaar aan te bellen.
 • Zelf verkopen is makkelijk: kiezen voor zelf verkopen lijkt een grotere stap te zijn dan het daadwerkelijk is. Kiezen voor een makelaar doet men vaak puur uit gewenning of onwetendheid. Zelf verkopen is helemaal nu de woningmarkt buitengewoon oververhit is, niet erg lastig. Daarbij geeft het ook nog eens een voldaan gevoel wanneer u uw eigen woning heeft verkocht en daar veel geld mee bespaard heeft.

Wat zijn de nadelen?

Uiteraard zitten er ook nadelen verbonden aan het zelf verkopen van uw woning. Het grootste nadeel is dat er erg veel tijd gaat zitten in de verkoop. Waar het juist het werk van een makelaar is om uw woning te verkopen, is het voor u iets wat u moet doen naast uw werk. Dit kan op termijn veel frustratie opleveren, helemaal wanneer het even tegenzit. Daarnaast valt niet te ontkennen dat een makelaar meer kennis heeft als het gaat om de verkoop van een woning.

Ziet u door de bomen het bos niet meer en heeft u geen idee of u al dan niet zelf moet verkopen? Weet dan dat er een derde optie is. U kunt uw woning namelijk ook off-market verkopen middels een stille verkoop. Hierbij zal uw huis niet op Funda komen, maar aangeboden worden tegenover een select groepje aan actieve huizenzoekers. Er komt geen makelaar aan te pas en het is vaak snel geregeld.

Dit moet u regelen bij uw huis verkopen zonder makelaar

Kiest u voor zelf verkopen, dan vindt u hieronder een handige lijst aan zaken die u zelf moet regelen met betrekking tot de verkoop.

 • U dient zorg te dragen voor een verzorgde, professionele advertentie met een goede tekst en professionele foto’s.
 • U dient zelf de vraagprijs van uw woning te bepalen. Dit doet u door zelf onderzoek te doen.
 • U dient zelf te bezichtigingen op locatie te verzorgen.
 • U dient zelf onderhandelingen te voeren omtrent de verkoopprijs en u dient daarbij een juridisch kloppend koopcontract op te stellen of te downloaden.

Denkt u er ook over na om uw huis te verkopen maar heeft u geen zin in een langdurig en ingewikkeld makelaarstraject? Laat ons dan vrijblijvend een bod op uw woning doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *