Huis Sneller Verkopen? 10 Praktische Tips!

Huis Sneller Verkopen

Als u op het punt staat om een huis te verkopen, wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk realiseren. In de meeste gevallen komt er namelijk aardig wat stress kijken bij de verkoop van een woning. Zo heeft u wellicht al een nieuwe woning op het oog of weet u niet of u deze kunt financieren, zonder dat u uw huidige woning heeft verkocht. Veel belangen zijn dus gebaat bij een vlotte verkoop van uw woonhuis. Hieronder vindt u 10 nuttige tips die u gaan helpen om uw huis snel te verkopen.

1. Zorg voor goede foto’s

Beelden zeggen veel meer dan slechts woorden. De potentiële kopers zullen uiteindelijk aan de hand van de foto’s verliefd moeten raken op de woning. De foto’s geven een beeld van hoe de woning er precies uit ziet en wat voor mogelijkheden de woning biedt. Niemand koopt immers een woning zonder hier ooit foto’s van te hebben gezien. Het is belangrijk dat de foto’s ook daadwerkelijk goed zijn. Onprofessionele foto’s volstaan in geen geval. Een ervaren vastgoedfotograaf zal precies weten hoe hij of zij het huis op de juiste wijze moet fotograferen. Een dergelijke fotograaf kunt u zelf inhuren. Daarnaast hebben veel makelaars een vaste fotograaf.

2. Bepaal een scherpe vraagprijs

Een goede vraagprijs is scherp, maar niet té scherp. Snapt u het nog? Het is belangrijk om uw woning met een goede prijs in de markt te zetten. De vraagprijs dient u strategisch te bepalen. U zal daarbij moeten kijken wat andere woningen in hetzelfde segment opleveren binnen de huidige markt. Ga niet veel te hoog zitten, dit schrikt potentiële kopers bij voorbaat af. Een bijkomende tip is om de vraagprijs af te stellen op populaire zoekopdrachten. Zoeken bijvoorbeeld veel mensen naar woningen tot een bedrag van vier ton, dan is het niet verstandig om uw huis voor 405.000 euro online te zetten. U kunt dan beter gaan voor bijvoorbeeld 399.000 euro. Overbieden blijft immers altijd mogelijk

3. Ruim het huis op

Een rommelig huis schrikt vanaf de eerste seconde af. Het is dan ook geen slecht idee om uw woonhuis alvorens de verkoop goed op te ruimen. Plan een paar ritjes naar de vuilstort in en gooi daarbij overbodige spullen weg. Dit zorgt niet alleen voor een beter opgeruimd huis, maar het biedt u ook aanvullend gemak. Zo hoeft u al deze overbodige spullen niet meer mee te nemen bij een eigen verhuizing. Heeft u na een uitgebreide opruiming nog te veel spullen op de planken liggen? Dan kunt u dit best tijdelijk in een afgesloten kast zetten. Dit doet immers bijna iedereen.

4. Zorg voor een neutrale uitstraling

Voor potentiële kopers draait het allemaal om perspectief. Zij moeten zichzelf kunnen zien wonen in de woning die u probeert te verkopen. Heeft u een exotische stijl, waar op zichzelf niets mis mee is, overweeg dan om dit te neutraliseren alvorens verkoop. Feit is nou eenmaal dat potentiële kopers het meest zien in een opgeruimde, neutrale woning met veel lichtinval. Zo doet u er goed aan om muren in velle kleuren over te schilderen in een ietwat lichtere kleur, zoals wit. Daarnaast kunt u uitgesproken producten die erg afhankelijk zijn van een specifieke stijl beter tijdelijk opbergen.

5. Maak gebruik van de woningmarkt

De woningmarkt bepaalt veel als het gaat over het snel verkopen van uw woning. De markt berust voor het overgrote deel op het economische principe van vraag en aanbod. Hoe beter de economie draait, hoe meer werkgelegenheid, hoe meer vraag naar koopwoningen. Wanneer er veel vraag is en weinig aanbod, zal de woningmarkt erg gunstig zijn voor verkopers. Een woning levert in een oververhitte markt nou eenmaal meer op dan in een markt waarin het aanbod veel te hoog is. Als u nog even tijd heeft kunt u ervoor kiezen om uw woning te verkopen op een moment dat de markt erg gunstig is. Zo zal u zonder al te veel zorgen vaak al binnen enkele weken van uw woning af zijn.

6. Zet in op marketing

De presentatie van uw woning kan ronduit perfect zijn, maar als niemand de advertentie ziet, zal het vinden van een koper ook erg lastig worden. Het is dan ook belangrijk om een schakel te leggen tussen de advertentie enerzijds en de marketing anderzijds. U kunt gebruik maken van uw persoonlijke netwerken, bijvoorbeeld via sociale media. Deel uw woning eindeloos en vraag vrienden deze ook te delen. De kans is aanwezig dat u zo op erg korte termijn iemand bereikt die interesse heeft in het kopen van uw woning.

7. Zorg dat het huis lekker ruikt bij bezichtigingen

Achter deze tip zit een stukje psychologie verborgen. Het is verstandig om er voor te zorgen dat uw woning lekker ruikt wanneer mensen op bezichtiging komen. U heeft zelf vaak niet door dat uw woning een bijzondere en unieke geur heeft gekregen door u en eventuele medebewoners. Vraag bijvoorbeeld een familielid of vriend die op bezoek komt waar uw woning naar ruikt. Deze zal immers nog niet gewend zijn aan de geur. Voor de bezichtiging kunt u simpelweg wat kamerparfum aanschaffen of u gaat voor de ultieme, maar functionele, cliché: het bakken van een cake of appeltaart.

8. Ventileer de woning

Bij een bezichtiging moet een woning vooral fris aanvoelen. Dit betekent niet dat het per definitie ijskoud moet zijn, maar er mag wel sprake zijn van frisse lucht. Wanneer u niet voldoende ventileert alvorens of tijdens een bezichtiging, zal de woning muf en indirect bekrimpend aanvoelen voor de potentiële kopers. Door veel lichtinval, een neutrale inrichting en frisse lucht te combineren, is de kans groot dat de potentiële kopers het gevoel krijgen dat ze te maken hebben met een woning met potentie.

9. Organiseer een open dag

Gaat de verkoop wat stroef? Dan is de kans aanwezig dat kleine belemmeringen potentiële kopers er van weerhouden om op bezichtiging te komen. Zo kan de prijs net te hoog zijn of wordt nog getwijfeld of de ligging van uw woning wel zo ideaal is. Door een open dag te organiseren breekt u het huis en laat u de charme van uw woning in levende lijve zien aan potentiële kopers. De drempel om naar een open dag te gaan is nou eenmaal een stuk lager dan om een daadwerkelijke bezichtiging in te plannen. Een open dag voelt met andere woorden vrijblijvender aan. De kans is groot dat er een aantal partijen geïnteresseerd zijn in uw woning, na het bezoeken van de open dag.

10. Houd oog voor de juridische aspecten

Een huis verkopen begint bij het vinden van een koper, maar hier eindigt het helaas niet. Wanneer u een koper aan de haak hebt geslagen, dient immers nog het juridische aspect uitgewerkt te worden. Het belangrijkste is dat er een koopovereenkomst dient te worden getekend. Als u in de wolken bent van de verkoop, bent u wellicht geneigd snel te tekenen. Het is echter beter om de overeenkomst eens goed door te lezen, al dan niet met een jurist. Kijk bijvoorbeeld naar de ontbindende voorwaarden. Stel daarbij vragen als: hoe kan de koper alsnog van de koop afkomen? En is misbruik van een eventueel financieringsvoorbehoud mogelijk? Schroom niet om een overeenkomst alvorens het tekenen aan te passen.

Bonus tip huis sneller verkopen: laat Domicus een bod doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *