Huis Sneller Verkopen? 10 Praktische Tips!

sneller huis verkopen

Als je op het punt staat om een huis te verkopen, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk realiseren. In de meeste gevallen komt er namelijk aardig wat stress kijken bij de verkoop van een woning. Zo heb je wellicht al een nieuwe woning op het oog of weet je niet of je deze kunt financieren, zonder dat je huidige woning is verkocht. Daarnaast kan er ook sprake zijn van dubbele lasten. Veel mensen zijn daarom gebaat bij een vlotte verkoop van het woonhuis. Hieronder vindt je 10 nuttige tips die je gaan helpen om jouw huis snel te verkopen.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat de rol is van foto’s bij de verkoop van een woning.
  • Hoe de vraagprijs de verkoopsnelheid kan beïnvloeden.
  • Welke kleur en geur voor een snellere verkoop kan zorgen.
  • Of het verstandig is om mee te doen aan een open huizen dag.

1. Zorg voor goede foto’s

Beelden spreken veel meer dan alleen woorden. Jij, als potentiële koper, moet uiteindelijk verliefd worden op de woning door de foto’s. Ze laten je precies zien hoe de woning eruitziet en welke mogelijkheden het biedt. Niemand koopt tenslotte een woning zonder deze ooit op foto’s te hebben gezien. Het is cruciaal dat de foto’s van hoge kwaliteit zijn; onprofessionele foto’s zijn absoluut niet voldoende. Een ervaren vastgoedfotograaf weet precies hoe je het huis op de beste manier kunt vastleggen. Zo’n fotograaf kun je zelf inhuren, maar veel makelaars werken ook met een vaste fotograaf. Lees hier verder over het verkoopklaar maken van je woning.

2. Bepaal een scherpe vraagprijs

Een goede vraagprijs is scherp, maar niet té scherp. Snapt je het nog? Het is belangrijk om de woning met een goede prijs in de markt te zetten. De vraagprijs dien je strategisch te bepalen. Je zal daarbij moeten kijken wat andere woningen in hetzelfde segment opleveren binnen de huidige markt. Ga niet veel te hoog zitten, dit schrikt potentiële kopers bij voorbaat af. Veel woningzoekers filteren ook op hun maximale prijs. Een bijkomende tip is om de vraagprijs af te stellen op populaire zoekopdrachten. Zoeken bijvoorbeeld veel mensen naar woningen tot een bedrag van vier ton, dan is het niet verstandig om je huis voor 405.000 euro online te zetten. Je kan dan beter gaan voor bijvoorbeeld 399.000 euro. Overbieden blijft immers altijd mogelijk

3. Ruim het huis op

Een rommelig huis is meteen een afknapper. Het is dus een goed idee om je huis goed op te ruimen voordat je het verkoopt. Plan een paar ritjes naar de stort en gooi alle overbodige spullen weg. Dit zorgt niet alleen voor een opgeruimder huis, maar biedt ook extra gemak. Zo hoef je al die onnodige spullen niet mee te verhuizen. Liggen er na een grondige opruiming nog steeds te veel spullen rond? Zet ze dan tijdelijk in een afgesloten kast. Dat doet tenslotte bijna iedereen. Een garage of schuur is ook een ideale plek om spullen tijdelijk op te slaan.

4. Zorg voor een neutrale uitstraling

Voor potentiële kopers draait het allemaal om perspectief. Zij moeten zichzelf kunnen zien wonen in de woning die jij probeert te verkopen. Mensen vinden het lastig om ergens doorheen te kijken. Heb je een exotische stijl, waar op zichzelf niets mis mee is, overweeg dan om dit te neutraliseren alvorens verkoop. Feit is nou eenmaal dat potentiële kopers het meest zien in een opgeruimde, neutrale woning met veel lichtinval. Zo doe je er goed aan om muren in felle kleuren over te schilderen in een ietwat lichtere kleur, zoals wit. Daarnaast kan je uitgesproken producten die erg afhankelijk zijn van een specifieke stijl beter tijdelijk opbergen.

5. Maak gebruik van de woningmarkt

De woningmarkt bepaalt veel als het gaat over het snel verkopen van je woning. De markt berust voor het overgrote deel op het economische principe van vraag en aanbod. Hoe beter de economie draait, hoe meer werkgelegenheid, hoe meer vraag naar koopwoningen. De laatste jaren is de vraag in Nederland hoger dan het aanbod, waardoor woningen niet lang te koop blijven staan. Wanneer er veel vraag is en weinig aanbod, zal de woningmarkt erg gunstig zijn voor verkopers. Een woning levert in een oververhitte markt nou eenmaal meer op dan in een markt waarin het aanbod veel te hoog is. Zit het momenteel even tegen? Als je nog even tijd hebt kan je ervoor kiezen om jouw woning te verkopen op een moment dat de markt erg gunstig is. Zo zal je zonder al te veel zorgen vaak al binnen enkele weken van de woning af zijn.

6. Marketing helpt snelle verkoop huis

De presentatie van de woning kan ronduit perfect zijn, maar als niemand de advertentie ziet, zal het vinden van een koper ook erg lastig worden. Het is dan ook belangrijk om een schakel te leggen tussen de advertentie enerzijds en de marketing anderzijds. Je kan gebruik maken van je persoonlijke netwerken, bijvoorbeeld via sociale media. Deel de woning eindeloos en vraag vrienden deze ook te delen. De kans is aanwezig dat u zo op erg korte termijn iemand bereikt die interesse heeft in het kopen van jouw woning. Je kan ook creatieve promotie doen in Facebook groepen of adverteren in lokale media.

7. Zorg dat het huis lekker ruikt bij bezichtigingen

Achter deze tip zit een stukje psychologie verborgen. Het is verstandig om er voor te zorgen dat de woning lekker ruikt wanneer mensen op bezichtiging komen. Je hebt zelf vaak niet door dat je woning een bijzondere en unieke geur heeft gekregen door de bewoners. Vraag bijvoorbeeld een familielid of vriend die op bezoek komt waar je woning naar ruikt. Deze zal immers nog niet gewend zijn aan de geur. Voor de bezichtiging kan je simpelweg wat kamerparfum aanschaffen bij Rituals of je gaat voor de ultieme, maar functionele, cliché: het bakken van een cake of appeltaart.

8. Ventileer de woning

Tijdens een bezichtiging is het belangrijk dat een woning fris aanvoelt. Dit betekent niet dat het steenkoud moet zijn, maar frisse lucht is essentieel. Als je niet genoeg ventileert voor of tijdens een bezichtiging, kan de woning muf en benauwend overkomen op potentiële kopers. Met veel lichtinval, een neutrale inrichting en frisse lucht vergroot je de kans dat potentiële kopers een positief gevoel krijgen als ze de woning betreden.

9. Organiseer een open dag

Gaat de verkoop wat stroef? Dan is de kans aanwezig dat kleine belemmeringen potentiële kopers er van weerhouden om op bezichtiging te komen. Zo kan de prijs net te hoog zijn of wordt nog getwijfeld of de ligging van de woning wel zo ideaal is. Door een open dag te organiseren kan je vaak wat extra bezoekers genereren. De drempel om naar een open dag te gaan is nou eenmaal een stuk lager dan om een daadwerkelijke bezichtiging in te plannen. Een open dag voelt met andere woorden vrijblijvender aan. De kans is groot dat er meer bezoekers komen. Tegelijkertijd zijn de mensen die tijdens een open dag komen vaak wat minder serieus.

10. Juridische aspecten bij snelle verkoop woning

Een huis verkopen begint bij het vinden van een koper, maar hier eindigt het helaas niet. Wanneer je een koper hebt gevonden, dient immers nog het juridische aspect uitgewerkt te worden. Het belangrijkste is dat er een koopovereenkomst dient te worden getekend. Als je in de wolken bent van de verkoop, bent je wellicht geneigd snel te tekenen. Het is echter beter om de overeenkomst eens goed door te lezen, al dan niet met een jurist. Kijk bijvoorbeeld goed naar de ontbindende voorwaarden. Stel daarbij vragen als: hoe kan de koper alsnog van de koop afkomen? En is misbruik van een eventueel financieringsvoorbehoud mogelijk? Schroom niet om een overeenkomst alvorens het tekenen aan te passen.

Bonus tip huis sneller verkopen: laat Domicus een bod doen!