Huis Erven. En dan?

huis erven

Je hebt een dierbare verloren of je staat op het punt om er een te verliezen. Dit brengt een emotioneel zware tijd met zich mee, omdat je het verlies een plekje moet geven. Het feit dat je juridisch veel te regelen hebt, helpt dan ook niet mee. Zo is het van belang om te bepalen wat er dient te gebeuren met een woning die is vrijgekomen uit een erfenis. Het kan zijn dat je een huis erft van je ouders of van een oom of tante. Hieronder leest u uitgebreid wat de mogelijkheden zijn en hoe een eventuele verkoop in zijn werking gaat. Daarbij komen relevante fiscale aspecten aan bod.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat de mogelijkheden zijn met een woning uit een erfenis.
  • Wat zijn relevante fiscale aspecten bij het erven van een huis.
  • Hoe verkoop je een woning uit een erfenis.
  • Hoe erfbelasting werkt bij een huis uit een erfenis.

Huis erven: dit zijn de mogelijkheden

Een huis erven biedt grofweg drie mogelijkheden:

  1. Je kunt het huis zelf gaan bewonen
  2. Je kunt het huis verkopen
  3. Je kunt het huis gaan verhuren

Huis erven en zelf bewonen

Als je er voor kiest om er zelf te gaan wonen moet je rekening houden met een aantal aspecten. In de meest gemakkelijke situatie ben je de enige erfgenaam. Zijn er echter meerdere erfgenamen, dan zal je het huis moeten uitkopen van de andere erfgenamen. Om te bepalen wat dit kost, dient een taxatie plaats te vinden. Is elke erfgenaam het er mee eens, dan kan je iedereen uitkopen tegen een redelijke prijs en zelf in de woning gaan wonen. Het grote voordeel van een vrijgekomen huis zelf bewonen zit hem in het fiscale aspect. Je betaalt op deze wijze immers geen overdrachtsbelasting, dit is vrij gunstig. Wel moet je rekening houden met erfbelasting. Er wordt namelijk (in de meeste gevallen) erfbelasting berekend op basis van de WOZ-waarde van de woning. Van deze erfbelasting dient u zelf aangifte te doen. Doe je dit niet, dan pleeg je fraude.

Huis erven en verkopen

Gaat geen van de erfgenamen in het huis wonen, dan dien je het huis te verkopen. In de basis klinkt dit simpel, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Op veel huizen berust immers nog een hypotheek. Je kunt er voor kiezen om een erfenis beneficiair te aanvaarden. Je hoeft schulden dan niet uit eigen zak af te betalen.

Als je wilt weten hoe groot je erfdeel is bij verkoop dient men eerst te weten wat de waarde is van het huis. Een taxatie biedt hierin uitkomst, maar andere wijzen zijn ook toegestaan, mits in onderling overleg met de andere erfgenamen. In sommige testamenten zijn dergelijke zaken al bij voorbaat geregeld.

Heb je een huis afkomstig uit een erfenis en wil je deze snel en discreet verkopen? Vul het formulier in op deze pagina en we nemen spoedig contact met je op.

Huis erven en verhuren

Wil geen van de erfgenamen zelf in het huis wonen, maar wil je ook niet meteen het huis verkopen? Dan is er nog een derde optie voor de erfgenamen: Je kunt het huis gaan verhuren. Let er wel op dat ook hier bijzondere fiscale aspecten van toepassing zijn.

Huis erven en belasting

Bij het erven van een huis spelen diverse belastingzaken. Hierbij is het in eerste instantie relevant dat er omtrent de erfbelasting veel vrijstellingen bestaan. Bij partners loopt deze vrijstelling op tot ver in de zes ton. Bij kinderen loopt dit bedrag net over de ton heen. Dit is weer anders als het om een oom of tante gaat. Wat je relatie was met de overledene is dus relevant als het gaat om het berekenen van de belastingdruk.

Je betaalt erfbelasting naar reguliere tarieven over het bedrag dat overblijft na aftrek van de vrijstelling. Bij de aangifte van de erfbelasting heb je de keuze of je de WOZ-waarde van het jaar van overlijden of de WOZ-waarde van het jaar ná overlijden opneemt.

Kies je er voor om zelf in de woning te gaan wonen, dan moet je je realiseren dat de woning dan onderdeel wordt van box 1 (inkomen uit werk en woning). Er is dan immers sprake van een eigen woning. Als je er niet in gaat wonen, dan is er sprake van box 3 vermogen (sparen en beleggen). Meer informatie hierover lees je op de website van de Belastingdienst. Laat je bij een erfenis altijd goed adviseren.