U bent een dierbare verloren of u staat op het punt om er een te verliezen. Dit brengt voor u een emotioneel zware tijd met zich mee, omdat u het verlies een plekje moet geven. Het feit dat u juridisch veel te regelen hebt, helpt dan ook niet mee. Zo is het van belang om te bepalen wat er dient te gebeuren met een woning die is vrijgekomen uit een erfenis. Hieronder leest u uitgebreid wat de mogelijkheden zijn en hoe een eventuele verkoop in zijn werking gaat. Daarbij komen relevante fiscale aspecten aan bod.
Huis erven: dit zijn de mogelijkheden
Een huis erven biedt u grofweg drie mogelijkheden:
- U kunt het huis zelf bewonen
- U kunt het huis verkopen
- U kunt het huis verhuren
Zelf bewonen
Als u er voor kiest om er zelf te gaan wonen moet u wel rekening houden met een aantal aspecten. In de meest gemakkelijke situatie bent u de enige erfgenaam. Zijn er echter meerdere erfgenamen, dan zal u het huis moeten uitkopen. Om te bepalen wat dit kost, dient een taxatie plaats te vinden. Is iedereen het er mee eens, dan kunt u iedereen uitkopen tegen een redelijke prijs en zelf in de woning gaan wonen. Het grote voordeel van een vrijgekomen huis zelf bewonen zit hem in het fiscale aspect. U betaalt op deze wijze immers geen overdrachtsbelasting, dit is vrij gunstig. Wel moet u rekening houden met erfbelasting. Er wordt namelijk (in de meeste gevallen) erfbelasting berekend op basis van de WOZ-waarde van de woning. Van deze erfbelasting dient u zelf aangifte te doen. Doet u dit niet, dan pleegt u fraude.
Verkopen
Gaat u niet in het huis wonen, dan dient u het huis te verkopen. In de basis klinkt dit simpel, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Op veel huizen berust immers nog een hypotheek. U kunt er voor kiezen om een erfenis beneficiair te aanvaarden. U hoeft schulden dan niet uit eigen zak af te betalen.
Als u wil weten hoe groot uw erfdeel is bij verkoop dient men eerst te weten wat de waarde is van het huis. Een taxatie biedt hierin uitkomst, maar andere wijzen zijn ook toegestaan, mits in onderling overleg met de andere erfgenamen. In sommige testamenten zijn dergelijke zaken al bij voorbaat geregeld.
Verhuren
Wilt u zelf niet in het huis wonen, maar wilt u ook niet meteen het huis verkopen? Dan is er nog een derde optie voor u als erfgenaam: u kunt het huis gaan verhuren. Let er wel op dat ook hier bijzondere fiscale aspecten van toepassing zijn.
Huis erven en belasting
Hierbij is het in eerste instantie relevant dat er omtrent de erfbelasting veel vrijstellingen bestaan. Bij partners loopt deze vrijstelling op tot ver in de zes ton. Bij kinderen loopt dit bedrag net over de ton heen. Wat uw relatie was met de overledene is dus relevant als het gaat om het berekenen van de belastingdruk.
U betaalt erfbelasting naar reguliere tarieven over het bedrag dat overblijft na aftrek van de vrijstelling. Bij de aangifte van de erfbelasting heeft u de keuze of u de WOZ-waarde van het jaar van overlijden of de WOZ-waarde van het jaar nĂ¡ overlijden opneemt.
Kiest u er voor om zelf in de woning te gaan wonen, dan dient u zich te realiseren dat de woning dan gaat behoren tot box 1 (inkomen uit werk en woning). Sprake is dan immers van een eigen woning. Gaat u er niet in wonen, dan is sprake van box 3 vermogen (sparen en beleggen). Meer informatie leest u op de website van de Belastingdienst.